Chantal schrijft | Mijn persoonlijke blog

Half vol of half leeg?

Is jouw glas half leeg?

De allergie van de een is de kwaliteit van de ander…

Focus op missers of genieten van successen?

Ik ben er zo een. Iemand waarbij het glas vaker half leeg is dan half vol. Op mijn werk bij de ANWB loop ik daar nog al eens tegenaan. Zoals vandaag bijvoorbeeld. De details zal ik je besparen, maar ik focus op dat soort momenten op de missers in plaats van op de successen. Jasper volgt sinds kort een coachingstraject. En hij kwam maandag thuis met deze stelling: ‘de allergie van de een is de kwaliteit van de ander’. Da’s even een doordenkertje. Want wat betekent dat dan voor mijn lege glazen? Wat is de kwaliteit van ’s avonds piekeren op de bank over al de dingen die beter konden in plaats van heerlijk ontspannen genieten van alles wat je vandaag hebt bereikt of af hebt gekregen? Naast dat het bijzonder vervelend is voor je omgeving en dodelijk vermoeiend is voor jezelf, ligt er volgens deze theorie toch iets positiefs aan ten grondslag. Het duurde even om dat in te zien, maar het is realisme, geloof ik.

Een half leeg glas kan óók fijn zijn

Ik zie wat beter kan, durf openlijk toe te geven dat er nog veel te winnen valt. De uitdaging is alleen om dat te blijven afzetten tegen de successen. Om ergens in het midden uit te komen. Iets wat, en daar is de open deur, realistisch is. Voor Jasper geldt dat juist andersom. Zijn glas lijkt soms zo vol dat hij in plaats van positief neigt naar naïviteit. Iets waar ik als realist soms heftig op reageer. Zet ons bij elkaar en je kunt veel van elkaar leren (en je maakt een goed team): ik neem wat van zijn positiviteit en kom van mijn pessimisme weer terug in het realisme. En andersom. Hij neemt wat van mijn realisme en komt weer terug bij zijn kwaliteit. Terugkijkend op vier hele heftige jaren, is dit misschien wel waarom we de sterkste stormen hebben doorstaan. Omdat we elkaar aanvullen waar we zelf tekort schieten en omdat we samen sterker zijn dan de som der delen. Omdat we samen een glas vullen. Tot de rand toe gevuld.

Het Kwaliteitenspel

Vond je de stelling van Jasper interessant en leuk om over na te denken? Kijk dan eens naar ‘Het Kwaliteitenspel’ van P. Gerrickens. Het spel bestaat uit 140 kaarten met daarop karaktereigenschappen. Op de ene helft staan woorden die kwaliteiten aanduiden, bv. betrouwbaar, flexibel. Op de andere helft staan woorden die vervormingen (of valkuilen) aanduiden, bv. arrogant, chaotisch. Zo leer je elkaar kennen, maar ook hoe mensen jou zien en wat je struikelblokken en sterke kanten zijn. Je kunt het onder andere bestellen bij Bol.com (27,95).

DELEN:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere verhalen