Chantal schrijft | Mijn persoonlijke blog

Netwerken: Als het niet je tweede natuur is

Toen ik in februari mijn baan verloor nadat ik twee dagen ervoor een positieve zwangerschapstest deed, brak voor mij een stormachtige periode aan. Als een bezetene stuurde ik de ene na de andere sollicitatiebrief, mijn Twitter-account vulde zich met een ontelbaar aantal job-accounts en met volle aandacht las ik artikelen over de do’s en don’ts tijdens je zoektocht naar een nieuwe uitdaging. En een woord kwam steeds terug: Netwerken. Zo las ik ergens dat 70% van de actief werkzoekenden een baan vond in, jawel, zijn eigen netwerk.

Dat zette me aan het denken. Want hoe groot was mijn eigen netwerk? Op wat studenten uit mijn studietijd en een aantal ex-collega’s na bestond mijn LinkedIn-netwerk toch voornamelijk uit vrienden en familie. Echt relevante contacten op weg naar een nieuwe functie op het gebied van communicatie had ik niet. Er was dus werk aan de winkel. Uitbreiden, dat netwerk!

En daar was meteen mijn struikelblok. Netwerken is niet mijn tweede natuur. Ik ben niet de spreekwoordelijke kletsmajoor, leg niet zo heel gemakkelijk contact met onbekende mensen. Ik voel me al bezwaard wanneer ik zomaar willekeurig contact leg met een recruiter op LinkedIn. Gedurende de zwangerschap bleef dat netwerken als een donkere wolk boven mijn hoofd hangen. Waar ik moest beginnen, ik wist het oprecht niet.

Tot na de bevalling en ik een oproep zag op Twitter. Het cv-meisje vroeg bloggers voor RotterdamenWerk.nl. Dát paste in mijn persoonlijke netwerk-straatje! Schrijven kan ik als de beste. Daar kan en wil ik me in onderscheiden. Na twee tweets, een motivatiebrief én een gesprek met de enthousiaste oprichter van dit platform, Martijn aan de Wiel, was ik twee contacten en een podium voor mijn schrijftalent rijker.

Het feit dat ik nu de kersverse blogger ben voor RotterdamenWerk.nl en ik daarmee in een voor mij heel nieuw netwerk terecht kom, leerde me dat je je eigen draai moet geven aan de gouden tips om werk te vinden. Zorg dat wat je doet bij je past, dat je jezelf kunt blijven en dat je je er goed bij voelt. Dan gaat zoiets als netwerken vanzelf. Zelfs als het niet je tweede natuur is…

Deze post verscheen eerder op RotterdamenWerk.nl.

DELEN:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere verhalen